20 Mayıs 2009 Çarşamba

'EKMEK ve KUKLA"Kukla ve Obje Tiyatrosunun bir başka Boyutunu sunuyor...

"Bread and Puppet" çok uzun süredir Amerika'da faaliyetlerine devam eden politik Radikal bir kukla hareketi.Kimi gösterileri bir ovada yuzlerce izleyiciyle birlikte oynanıyor, kimileri için seyirciyle otobüslere doluşulup başka şehirlere gidiliyor.Oyunlardan sonra izleyiciler önceden hazırlanmış gerçekten çok leziz bol tahıllı, ,haşhaşlı ekmeklerden yiyiyor.Bir bakıma Peter Schumann halkın 2 temel ihtiyacını doyuruyor " Beden ve Zihin açlığı"İşte bu yüzden topluluğun adı "Ekmek ve Kukla".

Sanatçının protesto ruhunu hayatta tutan akımın öncüsü Peter Schumann topluluğu 1963 te kurmuş ve halen toprağın uzerinde kil ve çamur heykeller yaratıp sonra onlardan kağıt kalıplar çıkararak yaptığı dev kuklalarla sergiliyor politik oyunlarını.(Yada söylemlerini mi desek acaba???)Meraklıları için dahası; http://www.nytimes.com/slideshow/2007/08/05/arts/20070805_COTT_SLIDESHOW_index.html

Philippe GENTY Atölye çalışması sonrası


12. İsanbul Kukla Festivali sona erdi.Festivalde "Zigmund Follies" adlı oyunu sergileyen Philippe Genty gurubunun oyuncularından Master kukla sanatçısı Eric De Sarrie' nin yönetimindeki kukla atölye çalışması 3 gün sürdü ve ben ve diğer katılımcılarına hemfikir olduğunca oldukça başarılı geçti.
Burada Eric'in neler yaptırdığını anlatmak biraz güç ama şurası bir gerçek ki ayrıntının kukla tiyatrosunda ki önemini ve fiziksel farkındalığın elinizdeki kuklaya nasıl aksettiğine hep beraber şahit olduk.
Çalışma daha çok bir dans worshopını andırıyordu desek yanılmış olmayız sanırım. Ama ne yazık ki bizleri en çok sarsan şey nedense kukla alnında iş yapan profösyonel sanatçıların yada tiyatoların hiçbiri böylesi özel bir adamın vereceği nimetlerden faydalanmaya gelmemiş olmasıydı.

Kısacası dostlar Ellerine sağlık Eric De Sarrie ve teşekkurler festival organizasyonu...